Foto: Pixabay

Představitelé Polska se shodli, že na hranicích s Běloruskem je situace velice vážná a dokonce zvažuje vyhlášení nouzového stavu. Polský premiér, Mateusz Morawiecki, prohlásil, že situace je kritická také kvůli tomu, že Lukašenkův režim přepravuje lidi z Iráku přes Bělorusko do Litvy, Lotyšska a Polska.

Nouzový stav se má týkat pouze pásma podél hranic s Běloruskem a týká se 183 obcí s tím, že bude platný 30 dní. Důvodem také je, že v nouzovém stavu má pohraniční stráž a polská armáda větší pravomoc při ochraně vnější hranice Evropské unie.

Foto: Pixabay

Opozice však tvrdí, že jde jen o trik současné vlády, jak legálně vystěhovat všechny imigranty, kteří nebudou mít ani možnost požádat o azyl. Podle nejrůznějších informací se skutečně potýká polská vláda s tzv. push-back systémem, který je podle ženevské konvence nelegální. Nouzový stav by pomohl všechny polemiky ohledně legálnosti či nelegálnosti rozpustit do ztracena.

Polsko a Litva dokonce již započaly stavbu mohutného žiletkového drátu podél svých hranic. Litva a Lotyšsko již nouzový stav kvůli Bělorusku vyhlásili během léta. Polsko dospělo k nouzovému stavu poprvé od roku 1989. Konec konců sami víme, že vláda má během nouzového stavu právo omezit lidská a občanská práva.

Je zde však jeden problém, a to jsou lidské životy migrantů. Polákům totiž nejsou osudy migrantů lhostejné, ale na druhou stranu je nechtějí ve své zemi. Lukašenko však migranty také nechce, a proto jim pomůže rychle přemístit celé skupiny přes svou zemi.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)