Foto: Pixabay

A na nedostatek platných negativních certifikátů samozřejmě reaguje i trh, v tomto případě Darknet, což je černý internetový trh, kde můžete sehnat více méně cokoliv. Běžně se zde prodávají zbraně, drogy nebo také na míru modifikované počítačové viry.

V poslední době však naplno jede trh s falešnými očkovacími certifikáty a negativními koronavirovými testy. Důvod je jednoduchý, kde je poptávka, tam je nabídka. Poptávka pak určitě je a hlavně ze strany lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat, ale přitom mít veškeré výhody jako očkovaní.

Foto: Pixabay

Podle bezpečnostní agentury Check Point je však situace ještě horší, protože hackeři se dříve skrývali pouze na Darknetu (pro připojení na Darknet již potřebujete jisté technické dovednosti), ale nyní se prý volně objevují jejich nabídky třeba v komunikačním nástroji Telegram.

Podle odborníků se prozatím podařilo odhalit přes 10 000 prodejců falešných očkovacích certifikátů či negativních koronavirových testů. Cena za jeden falešný očkovací certifikát je pak 4 320 Kč. Tyto certifikáty jsou pak nabízeny již ve 29 zemích světa.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)