Foto: Pixabay

V noci na dnešek vypukla na Mezinárodní vesmírné stanici panika, protože se zde objevil kouř vycházející z ruského modulu Zvezda. Tento kouř automaticky také aktivoval hlásič požáru. Podle dostupných informací měl tento kouř vzniknout při automatickém dobíjení akumulátorových baterií.

Zápachu si jako první všiml kosmonaut Oleg Novickij, který nahlásil středisku řízení letu kouř, zápach a spuštění požární signalizace, které nastalo zhruba okolo čtvrté hodiny ranní. Signalizace hlásila, že k problémům došlo u zdravotnické skříně v modulu Zvezda.

Vzhledem k tomu, že na ISS je ventilace rozvedená po celé stanici, dostal se zápach z kouře rychle po celé stanici, a to i do americké části. Ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že došlo ke zkratu senzoru kouře a požární signalizace při automatickém dobíjení akumulátorů. Kosmonauti dle instrukcí odfiltrovali veškerý kouř i škodlivé látky a nyní by již mělo být vše v pořádku.

Tento incident prý nenarušil ani přípravu na připojení nového ruského víceúčelového laboratorního modulu Nauka. Za tímto účelem se oba ruští kosmonauti budou muset celkem jedenáctkrát vystoupit do volného prostoru. Nauka je prvním ruským modulem od roku 2010, který bude disponovat mimo jiné i robotickým ramenem umístěným na vnější straně, aby kosmonauti nemuseli vycházet do volného prostoru.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)