Foto: Pixabay

To se samozřejmě nelíbí Číně. Jeden bezpečnostní expert uveřejnil na čínském serveru Global Times varování, podle kterého by se právě díky nasazení jaderných ponorek mohla stát Austrálie terčem čínského jaderného útoku.

Představitelé čínské armády se obávají, že ponorky, které budou rozmístěny u Austrálie, nebudou jen na jaderný pohon, ale že také ponesou americké a britské jaderné hlavice. Austrálie však něco takového zcela odmítá. Čína však Austrálii nevěří a předpokládá, že v případě potřeby není takový problém ponorky jadernými zbraněmi dovybavit.

Foto: Pixabay

Austrálie si tím na sebe vlastně namaluje terč, protože z australských ponorek by se daly zasáhnout cíle jak na území Ruska, tak na území Číny. Peking se nechal slyšet, že Austrálii nepovažuje za nevinnou zemi, ale za amerického spojence, který může být kdykoliv vyzbrojen jadernými zbraněmi.

Čínské ministerstvo zahraničí také vzneslo dotaz, zda Austrálie například nemohla porušit i závazky plynoucí ze smlouvy o Jihopacifické bezjaderné zóně tím, že souhlasila s nasazení jaderných ponorek. Čína je však stále ještě otevřena i jednání a vzkazuje australskému premiérovi, že pokud chce jednat, má se zúčastnit zimních olympijských her, na které je pozván.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)