Foto: Pixabay

Bezpečnostní experti však varují, že v tomto případě na věku nezáleží a každý uživatel mobilních zařízení by měl mít alespoň základní povědomí o hrozbách, které na něj v online světě mohou číhat. Do určité míry mohou rodiče pohlídat své děti prostřednictvím zabezpečení telefonu.

Podle analýzy dat je zřejmé, že malé děti zkrátka kliknou na to, co se jim líbí bez jakéhokoliv rozmýšlení. Dospívající se pak ve virtuálním světě umí pohybovat, ale rizika stále podceňují. Společnost ESET poskytla několik doporučení pro všechny rodiče, díky kterým může ochránit své děti.

CHRÁNIT ZAŘÍZENÍ

V rámci zabezpečení telefonu je vždy nejdůležitější zajistit pravidelnou aktualizaci všech aplikací, a to včetně operačního systému. V tomto případě je také nezbytné, aby v zařízení byl nainstalován nějaký antivirový software. V některých případech dokonce zařízení samotná umí nastavit určitou úroveň rodičovské kontroly, díky které můžete nastavit nejrůznější limity a omezení.

Foto: Pixabay

FALEŠNÉ REKLAMY

Dalším způsobem, jakým se mohutně šíří viry jsou spamy či falešné reklamy. Po kliknutí na tuto reklamu se jednoduše objeví většinou webová stránka, která vybízí k vyplnění osobních údajů, souhlasu a oprávnění stahovat do mobilu aplikace třetích stran nebo instalaci dalších škodlivých částí softwaru. Podle odborníka z ESETu byla typická ukázka aplikace „Zjistěte, kdo sleduje váš profil na Facebooku.“ Samotný Facebook tuto funkci nenabízí a jedná se pouze o podvodný software.

OVĚŘENÍ IDENTITY

Dokument „V síti“ pak názorně dokumentuje, jací lidé se snaží zkontaktovat právě dospívající a mladistvé. Je tedy velice důležité, aby každý věděl s kým si dopisuje a s kým sdílí své osobní informace. V krajních případech to může dojít až ke kyberšikaně a kybernetickému zneužívání dětí. V mnoha případech však rodiče podceňují tento faktor a nevěnují tomu velkou pozornost.

CO NESDÍLET?

Podle některých bezpečnostních expertů jsou největším rizikem sociální sítě, které představují velké riziko pro ochranu soukromí každého uživatele. Děti do 18 let zde rádi sdílí veškeré informace o sobě a svém okolí. Měly by být poučeny, co mohou sdílet a co nikoliv. Dalším problémem jsou samotní rodiče, kteří také sdílí každičký moment se svou ratolestí, což je označován jako fenomén dneška nazvaný sharenting.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)