Foto: Pixabay

Podle zjištěných údajů nepatří bezpečnostní hledisko mezi priority při nákupu. Daleko více se prý uživatelé u nás starají o cenu a množství atraktivních funkcí. Analytik společnosti Seznam, Darek Pikálek, pak přímo prohlásil, že bezpečnost zařízení a dostupnost aktualizací předem zvažuje jen pětina zákazníků. Důvodem nákupu chytrých zařízení při tom je pohodlnost při používání a úspora nákladů.

Na proti tomu si však tři čtvrtiny uživatelů myslí, že jejich chytré zařízení je bezpečné, a to i přes nízké pořizovací náklady. Nadpoloviční většina uživatelů pak zároveň přiznala, že nemají zdání, jaká data konkrétně zařízení shromažďuje a 75% se ani nestará o to, jak jejich chytré zařízení se získanými daty nakládá dál. Každý čtvrtý uživatel je i přes současné hrozby přesvědčen, že se jeho chytré zařízení nedá nikterak zneužít.

Foto: Pixabay

Chyba je dle mínění pana Pikálka i na straně výrobců, kteří tyto údaje nikterak veřejně neprezentují. Mezi uživateli se pak poměrně logicky nachází největší procento hodinek, sluchátek, mobilních telefonů, přívěsků, atd. Zneužít se přitom dá i chytrá lednice, která může ve volném čase těžit pro hackery Bitcoiny.

Bezpečností experti nejen ze společnosti ESET a Seznam varují před nerozvážným výběrem a apelují na uživatele, aby daleko více dbali na bezpečnostní hledisko při výběru elektroniky. Zejména je potřeba vědět, která data zařízení shromažďuje, jak s nimi pracuje a kam je odesílá. Neméně důležité je pak vědět, zda výrobce poskytuje pravidelné bezpečnostní aktualizace, které v případě levných zařízení mnohdy chybí.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)