Foto: Pixabay

Operační systém Windows je jedním z nejrozšířenějších operačních systémů vůbec. Díky této popularitě se také velice často stává cílem hackerských útoků. Nyní se však zjistilo, že právě tento operační systém obsahuje velice závažnou bezpečnostní chybu, která dává útočníkům možnost vzdáleně ovládnout váš počítač.

Tato chyba může postihnout až 90% všech počítačů v České republice. Chyba se nachází v zabezpečovacím modulu, který se používá primárně k zobrazování webových stránek v dokumentech v textovém editoru Word nebo tabulkovém kalkulátoru Excel.

Foto: Pixabay

Uživatelé můžou díky ovládacímu prvku ActiveX, který je integrován do dokumentů, udělit hackerům oprávnění k přístupu do operačního systému. Na tento závažný problém upozornila nejen společnost Microsoft, ale také Federální agentura pro kyberbezpečnost (CISA).

Tato bezpečnostní chyba se vyskytuje u serverů Windows 2008 až 2019 a operačních systémů Windows 8.1 až Windows 10. Škodlivé soubory MS Office jsou velice oblíbenou taktikou u hackerů, protože díky chybě v softwaru MSHTML mohou jednoduše zneužít systém a donutí uživatele vypnout bezpečnostní kontrolu.

Microsoft se stále snaží zjistit, kam až sahá tato bezpečnostní chyba a zda postihuje pouze dokumenty Microsoft Office. Určitá část kód MSHTML je však bohužel v rámci operačního systému Windows všudypřítomná. V tuto chvíli však není dostupná žádná efektivní ochrana, proto nezbývá než vyzvat k opatrnosti při potvrzování nejrůznějších oprávnění.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)