Foto: Pixabay

Nyní se pak objevil zbrusu nový vir útočící na uživatele operačního systému Android nazvaný Vultur. I když jeho ohniskem je Španělsko a Austrálie, dá se předpokládat, že v blízké době zaútočí i na našem území. Vir Vultur je v podstatě typickým trojským koněm, který je ovšem velice zákeřný.

Název tohoto viru Vultur v překlad znamená sup a je to velice výstižné. Tento vir totiž vyčkává v pozadí a sleduje trpělivě, co se odehrává na hlavním displeji oběti. Pokud zjistí, že se oběť přihlašuje do internetového bankovnictví nebo do kryptopeněženky, aktivuje se v plné síle.

Foto: Pixabay

Pomocí vzdáleného přístupu VNC začne odesílat veškerá citlivá data, jako například přístupové údaje na vzdálené servery. Podle bezpečnostních expertů nedokáže tento vir zastavit ani standardní dvojité zabezpečení. Tento vir se pak ukrývá přímo v Google Play Store, a to ironicky v aplikaci Protection Guard.

V případě napadení je pak téměř nemožné si tento vir svépomocí odstranit z mobilního telefonu. Pokud se pokusíte nebezpečnou aplikaci odinstalovat, dokáže se právě přes připojení ke vzdálenému serveru znovu nainstalovat. V případě, že jste si omylem nainstalovali právě tuto aplikaci, Protection Guard, musíte se ihned vyhnout jakémukoliv placení či přihlašování do internetového bankovnictví a co nejdříve se obrátit na pomoc zkušeného odborníka. Další oběti by snad již přibývat nemuseli, protože Google tuto aplikaci ze svého obchodu stáhl. Otázkou je, zda není tento vir natolik inteligentní, že by se sám dokázal rozmnožovat.

Zdroj: ThreatFabric.com (odkaz)