Foto: Pixabay

Nyní je k dispozici na serveru bezrealitky.cz možnost využít služeb umělé inteligence a nechat si stanovit výši nájmu od ní. Na vývoji tohoto nástroje pracuje i Fakulta informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Po dvou letech zkušebního provozu nyní zaznamenal portál Bezrealitky.cz až třikrát větší poptávku po služeb stanovení ceny nájmu.

Na jiných portálech či jiné realitní kanceláře zatím umělé inteligenci příliš nedůvěřují a stále se spoléhají na prostý lidský odhad. Podle nich ovlivňuje výši nájmu tolik faktorů, že umělá inteligence prý není údajně schopná všechny pojmout, na rozdíl od zkušeného makléře.

Foto: Pixabay

Dle zkušenosti makléřů z portálu Bezrealitky.cz je pak více než pětina všech pronájmů v Praze nadhodnocená. Majitelé jsou tak nuceni velice často slevovat ze svých nároků. Umělá inteligence by právě mohla pomoci v tomto problému a navíc se pyšní přesností okolo 97%.

Důvodem je prý velké množství vlastních dat, protože portál pokrývá dva nájmy z pěti na území Prahy. K vyhodnocení konkrétní výše nájmu dále zahrnuje i mapové podklady, kvalitu lokality, dopravní dostupnost, klíčová slova z inzerátů, apod.

Zdroj: Zpravy.aktualne.cz (odkaz)