Foto: poskytnuto společností Huawei

VZHLED

Vzhledově jde o klasický 11palcový tablet, který již na první moment překvapí svou nízkou váhou 485 gramů. Navíc je jeho těžiště krásně vyvážené, takže sedí v ruce naprosto ideálně. K nízké hmotnosti přispěl i fakt, že je tento výrobek vyvedený celý v plastu s matnou úpravou. Huawei také zachoval svoji eleganci a smysl pro design, takže tablet vypadá jako o třídu dražší zařízení.

Na přední straně je pak umístěna 8 Mpx kamerka pro odemykání obličejem nebo pořizování selfie. Musíme pochválit, že na rozdíl od konkurenčních produktů je zde kamerka umístěna velice nenápadně v tenkém rámečku, který se táhne okolo celého displeje. Na zadní straně pak je 13 Mpx fotoaparát, který fotí krásné ostré fotky, ale některé běžné funkce u něj postrádáme, jako je například HDR. Kvalita videa je pak v rozlišení překvapujících 4K.

DISPLEJ

Zařízení je vybaveno výkonným 11palcovým IPS displejem s rozlišením 2K a obnovovací frekvencí 120Hz s poměrem stran 16:10. Za pochvalu rozhodně stojí excelentní vyobrazení barev i dostatečně nízký a vysoký jas 500 nitů. To mimo jiné zaručuje, že jsou výborné pozorovací úhly i za přímého protisvětla. Pokud by přece jenom nevyhovovalo vyobrazení barev, může si dle libosti tyto barvy upravit v nastavení ve zpracování obrazu. Z přední strany je však tablet osazen sklem, které může v určitých úhlech házet odlesky.

ZVUK

Zvuk nás skutečně překvapil, protože tablet je vybavený hned čtveřicí reproduktorů a ve verzi Pro dokonce osmi reproduktory. Výšky i basy jsou vyvážené i při maximální hlasitosti a zvuk bez problémů vyplní i střední místnost. Rozhodně můžeme říci, že pro danou cenovou kategorii je kvalita zvuku nadprůměrná a tuto kvalitu zvuku většinou nepotkáme ani u drahých notebooků.

HARDWARE

Celé zařízení pohání Snapdragon 865, který je obohacený o 6GB RAM a úložiště o kapacitě 128 GB. Tato sestava již napovídá, že jde o výkonnou záležitost, která se jen tak nezasekne. Pokud by někomu nestačilo vnitřní úložiště, může ho doplnit o microSD kartu. Díky tomu zvládnete i sebenáročnější hry.

VÝDRŽ

Notebook udržuje při životě baterie s kapacitou 7250 mAh, která by dle oficiálních údajů měla vydržet 18 hodin. V našem testování jsme podrobili tuto baterii nepřetržitému sledování filmů ve FullHD a zaznamenali jsme výdrž 12 hodin, což je více než uspokojující výsledek. Dále pak je nutné zmínit, že na 100% kapacity baterie se dostanete už za dvě a půl hodiny.

OPERAČNÍ SYSTÉM HARMONY OS

V Huawei Matepad 11 běží nový operační systém přímo z dílny Huawei – HarmonyOS. Mnoho uživatelů dlouhou dobu čekalo na tento operační systém, který je definitivní tečkou osvobození Huawei od Googlu. Nutno podotknout, že až na absenci Google služeb nepoznáte rozdíl od běžného Androidu s tím, že HarmonyOS běží na Linuxu a proto je i o něco rychlejší – jinými slovy pokud na jedno zařízení umístíte HarmonyOS a na totožné zařízení Android, tak to s Androidem bude šlapat pomaleji.

KLÁVESNICE A M-PENCIL

Společnost Huawei nabízí v rámci prvotních objednávek jako dárek i klávesnici a M-Pencil zcela zdarma. Klávesnice je umístěna v krytu tabletu a jako taková postrádá touchpad. Díky této praktické klávesnici se tak rázem z tabletu stane notebook, který má velice příjemný stisk kláves a umožňuje krásné a pohodlné psaní. Na poměrně malou klávesnici musíme ocenit i rozestupy mezi jednotlivými klávesami. Jedinou nevýhodou možná je, že je klávesnice anglická. Pokud píšete deseti prsty, tak si softwarově nastavíte češtinu a není problém. Pokud potřebujete mít klávesy označené, není problém dokoupit za pár desítek korun přelepky, kterými si zkrátka ty anglické klávesy přelepíte. Speciální stylus M-Pencil se pak může pochlubit dobrou odezvou i reakcí na tlak a změny. Nabíjí se pomocí bezdrátového magnetického uchycení přímo k tabletu. Výrobce pak dal možnost využít s M-Pencil hned několik funkcí, jako například vkládání psaného textu do textových polí.

ZÁVĚR

Závěrem je nutné vyzdvihnout nádherný displej, který se pyšní 120 Hz frekvencí, která je mimochodem velice návyková, dobrou konstrukcí, uspokojivou výdrží baterie a nadprůměrným zvukem. Huawei navíc nabízí předprodejní akci, kdy si můžete pořídit tablet se stylusem, klávesnicí a sluchátky FreeBuds 4i nebo tablet, sluchátka Freebuds 4i a hodinky GT2 Pro. V každém případě je cena obou balíčků jen v hodnotě samotného tabletu, tedy 10 990 Kč. Nevýhodou, která může někomu vadit, je pak absence HDR nebo čtečky otisků prstů. Celkově lze ale říci, že pokud vám nevadí, že nebudete mít nasazen v zařízení špeha od Googlu, je tento tablet určitě dobrá volba.

Zdroj: informace poskytnuty společností Huawei