Foto: Pixabay

Kryptoměny jsou ve velké oblibě a svou měrou k tomu přispěl i Elon Musk, který nejdříve propagoval Bitcoin, načež jeho hodnota raketově vzrostla, a později se rozhodl přejít v propagaci spíše na Dogecoin. Tak jako tak jsou kryptoměny stále kontroverzní téma, které rozděluje veřejnost.

Jedna skupina lidí se domnívá, že jde o naprosto zbytečnou věc, která jen zanechává velkou ekologickou stopu a ta druhá skupina v kryptoměnách vidí velkou budoucnost. Nově začali provozovat kryptoměny i Romové. Jeden rumunský občan, který sebe nazývá králem Romů se rozhodl spustit na počátku tohoto měsíce vlastní kryptoměnu Gipsycoin.

Foto: Pixabay

Jde o evangelického faráře a vedoucího rumunské sekce Mezinárodní romské unie (IRU), Daniela Cioaba, který si klade za cíl usnadnit transakce mezi Romy po celém světě. Podle jeho slov prý investoval do tohoto projektu 50 000 eur s tím, že za tak krátký čas si gipsycoin pořídilo již 1600 lidí za počáteční cenu 0,00001 dolaru.

I když je tato kryptoměna zaměřená hlavně na Romy, je to běžná kryptoměna, kterou si může pořídit kdokoliv. Podle oficiálních zpráv by dvě procenta z transakčních poplatků měla odcházet na nejrůznější charitativní projekty pro podporu chudých romských společenství a vzdělávání romských dětí.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)