Foto: Pixabay

Každý touží mít svůj dům, byt nebo alespoň pokoj útulný a stylový. K tomu nám slouží nejen závěsy, nábytek a podlahová krytina, ale především světlo. Mezi nejdůležitější zdroje světla pak patří stropní svítidla a stolní lampy. Právě stolní lampy mohou rozhodnout, zda bude byt útulný nebo zda bude spíše extravagantní. Samotný výběr lampičky pak není žádná sranda, protože u výběru stolní lampičky si musíte dát pozor hned na tři faktory:

  1. k čemu bude lampička sloužit

  2. jak teplé světlo vyzařuje

  3. jaký má design

K ČEMU BUDE LAMPIČKA SLOUŽIT

Základní otázka je, k čemu vlastně stolní lampičku potřebujeme – zda mát být v pracovně, ložnici, dětském pokoji či obývacím pokoji. Od toho se vlastně odvíjí i její základní smysl, a to zda má třeba jen vyplnit tmavý kout místnosti nebo zda má posloužit jako osvětlení při čtení knížky.

JAK TEPLÉ SVĚTLO VYZAŘUJE

Mluvíme-li o teple, není myšleno ohřívání, ale barva světla. Pro nás nejpřirozenější osvětlení je to, které vydává Slunce, což je 5 500K. V obytných prostorách proto designéři často volí nějaké světlo, které se svým zbarvením či teplotou blíží právě Slunci. Naproti tomu v ložnici či v knihovně uvítáte lehce žluté zbarvení, které nastolí pocit pohodlí a útulnosti. Ostré bílé světlo se může totiž nepříjemně odrážet od bíle stránky knížky a nemusí být pohodlné pro naše oči.

Foto: Pixabay

JAKÝ MÁ DESIGN

Design je pak pro mnohé tím nejdůležitějším faktorem. Konkrétně pro stolní lampy pak platí obecné pravidlo, že plochu stolu by měly ozařovat z výšky 40-50cm, a to pod úhlem 60-70 stupňů. Zároveň však platí, že nesmí oslňovat. Proto se do ložnic a obývacích pokojů umisťují ty lampičky, které mají stmívač. Naopak v dětském pokoji máme zájem si toto stmívání spíše načasovat. Nesmíte opomenout ani výběr materiálu stojanu, kterých existuje celá řada od chromových, přes ocelové až po dřevěné.

DOPORUČENÍ

Výběr stolních lampiček je skutečně složitý, ale naštěstí existuje jedno rychlé řešení, které je zdarma. Na portálu inHaus.cz můžete přehledně filtrovat lampičky podle nejrůznějších kritérií, jako je cena, barva či design. Sami si tak velice jednoduše a prakticky vyhledáte ve stovkách nabídek tu jedinečnou lampičku, která rozsvítí váš domov. Výhodou je, že na tomto portálu nejsou k dispozici jen  stolní lampičky, ale obecně veškerý nábytek. Pokud tak chcete mít například ložnici sladěnou do jedné barvy, můžete si to hravě naplánovat z pohodlí vašeho domova a nemusíte chodit několik dní po nákupních domech.

Zdroj: informace poskytnuty společností MD fotoHaus s.r.o.