Foto: Pixabay

Na konci této akce pak byl tzv. „one more thing“ okamžik, který byl podbarvený akční hudbou a během kterého se zobrazila prezentace futuristického humanoidního robota. Během této poutavé prezentace přišel na pódium tanečník v kostýmu Tesla Bota, což přimělo ostatní pochybovat, zda se nejedná o pouhý vtip.

Následně však Elon Musk ujistil, že Tesla skutečně zamýšlí postavit vlastního humanoidního robota. Na jednu stranu jde o logický krok, protože Tesla již nyní kvůli svým elektromobilům vyrábí neurální sítě, procesory, aktuátory, baterie, materiály i veškerou potřebnou elektroniku.

Podle vývojářů společnosti Tesla by především měl umět vyřešit jednoduchou, nudnou, opakující se a nebezpečnou práci. Dále byste ho mohli klidně požádat, ať sebere například šroub a připevní ho k autu pomocí klíče nebo byste ho mohli poslat do obchodu pro konkrétní potraviny. Je jasné, že ambice Elona Muska mohou svět robotiky posunout zase o krok kupředu.

Oficiální název tohoto robota je podle internetových stránek Tesly Tesla Bot, ale podle serveru Verge je interní název Optimus, což je stejné jméno jako hlavní autobot z Transformers a znamená to „nejlepší.“ V praxi pak nejpravděpodobněji půjde o umělou inteligenci a orientační systémy z Tesly upravené do podoby humanoida. Jeho výška by měla být 173 centimetrů a váha pouhých 57 kg. Navíc dokáže unést 20 kg a běžet rychlostí až 8 km/h.

Zdroj: IGN.com (odkaz)