Foto: Pixabay

Čína bývá mnohdy spojována nejen s technologickými výdobytky, ale také s regulacemi, které nejsou vždy populární. Nyní však přichází s celým rozsáhlým souborem předpisů pro internetový sektor, který výslovně zakazuje nekalou konkurenční soutěž a výrazně omezuje zneužívání uživatelských dat.

Jde o opatření, které má pomoci regulovat moc technologických gigantů. Dle oficiálního vyjádření vlády má nové nařízení potlačit zneužívání tržní síly, zneužívání údajů o spotřebitelích, porušování práv spotřebitelů a mnoho dalšího.

Foto: Pixabay

Podle čínské vlády by neměly tito technologičtí giganti využívat umělou inteligenci ani chytré algoritmy k získávání informací o klientovi či je používat k ovlivňování jeho rozhodnutí. Dále se zakazuje i šíření dezinformací o konkurenčních společnostech, falešných recenzí či výhodných kuponů.

Oznámení o zavedení nových nařízení dokonce ovlivnilo i cenu akcií internetových společností obchodovaných na burze v Hongkongu. I když to mnozí berou jako demonstraci síly komunistického režimu, nejde v praxi o špatnou myšlenku. V současné době se totiž pohybujeme ve světě, kde veškeré námi používané zařízení jsou v podstatě odposlechy, které mají jediný cíl – zjistit o svém majiteli co nejvíce informací a předat to dál, aby se lépe vnucovala reklama na cokoliv.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)