Foto: Pixabay

Nyní má Facebook velký problém s americkou Federální obchodní komisí (FTC), která včera podala oficiální antimonopolní žalobu právě na společnost Facebook. Podle této komise zneužívá Facebook své dominantní postavení na trhu k potlačení a zastrašení konkurence.

Tato komise podala v červnu již jednu žalobu, ale ta byla ze strany soudu zamítnuta. V této nové verzi žaloby je například i obvinění, že Facebook ze strachu před konkurencí se snaží své potencionální konkurenty převzít nebo zničit již v samém zárodku. Důkazem je pak převzetí aplikací Instagram a WhatsApp. Tím samozřejmě posiluje neustále svou monopolní pozici na trhu.

Foto: Pixabay

Dále komise FTC usiluje o to, aby soud nařídil vedení společnosti Facebook odprodej Instagramu a WhatsAppu, aby zde zase vzniklo zdravé konkurenční prostředí. V nové verzi obvinění se nachází navíc i další důkazy potvrzující provinění Facebooku. V tuto chvíli se tedy očekává vyjádření soudu a není jasné, zda bude požadavek FTC naplněn a Facebook bude muset prodat své další sociální sítě Instagram a WhatsApp.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)