Foto: Pixabay

To nasvědčují i zprávy ze sousedního Německa, kde právě začíná čtvrtá vlna. Denní přírůstky nakažených totiž šplhají nad 9 000 osob. Zajímavé je, že počet očkovaných oběma dávkami v Německu je vyšší než 50% a počet očkovaných osob jednou dávkou vakcíny je více než 64%.

Problém může být i ve skutečnosti, že trvání očkování je jen pár měsíců. I u nás proběhl test na protilátky u seniorů očkovaných v lednu v první vlně a naprostá většina z nich měla protilátky na minimu a tím pádem nebyly již chráněni.

Foto: Pixabay

Pokud vezmeme v Německu tzv. sedmidenní incidenci (počet nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden), zjistíme, že tento ukazatel již po dobu třech měsíců neustále roste a již se blíží k hranici 50. Podle RKI jsou hlavním přenašečem této nákazy mladí lidé a lidé, kteří se vrací z dovolených v zahraničí.

Podle institutu RKI je zde podobný trend jako loni s tím rozdílem, že loni nebylo k dispozici očkování. Je tedy jen otázkou, než podobná situace nastane i u nás. Závažnost 4. vlny pak držíme v rukou my, a to tím, jak budeme zodpovědní, zda budeme mít respirátor, zda se budeme dezinfikovat ruce, apod.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)