Foto: Pixabay

Pokud se chcete pohybovat volně, či alespoň s minimálním omezením, musíte mít v ideálním případě očkování nebo alespoň negativní test na COVID-19. Potvrzení o očkování nebo testování pak uchováváme v mobilní aplikaci Tečka, kde se veškeré platné certifikáty zobrazovaly zeleně a ty neplatné červeně.

Nově se však tyto certifikáty zbarvily do modra. Důvodem je prý ulehčení cest do vybraných evropských zemí, která mají svá specifická pravidla pro uznávání platnosti certifikátů. Zbarvení zaznamenala stránka, na kterou se dostaneme po rozkliknutí konkrétního certifikátu.

Foto: Pixabay

Na tento problém upozorňovala i naše redakce a šlo o to, že pro Českou republiku měl uživatel v aplikaci Tečka červený certifikát po prvním očkování, protože je to podle našich podmínek nedostačující. Pro cestu do některých zemí to však stačí. Celník z jiných zemí však mátla výše zmíněná červená barva, a tak se vývojáři rozhodli zvolit jiné neutrální zbarvení.

V ČR se totiž občan považuje za bezinfekční po 14 dnech od aplikované druhé dávky vakcíny. Dále by se novou aktualizací této vládní aplikace měl vyřešit i problém s falšováním certifikátů. Ve starší verzi aplikace totiž stačilo, aby si uživatel přenastavil datum v telefonu na dobu, kdy měl platný certifikát a ten mu obratem v aplikaci Tečka zezelenal.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)