Foto: poskytnuto společností LAMAX

VZHLED

Základním požadavkem na každou akční kamerku je malý rozměr a kvalitní záznam. Tato kamerka veškeré obdobné nároky splňuje hravě a navíc váží pouze 127 g, díky čemuž se pohodlně nosí i na čelence nebo připevněná na oblečení. Její rozměry jsou 64 x 42 x 32 mm.

Vzhledově je pak kamerka LAMAX W9.1 typickou akční kamerkou, která je v podstatě tmavě šedý hranol. Výhodou oproti jiným kamerkám je pak malý LCD TFT displej s úhlopříčkou 1,4“. Na zadní straně se pak logicky nachází větší LCD TFT panel s úhlopříčkou 2“.

Další výhodou je pak fakt, že displej na zadní straně je dotykový, což je pro velkou část uživatelů naprosto intuitivní podoba ovládání. To je koneckonců i hlavní změna oproti předchozímu modelu, který měl ovládání pouze tlačítky a displej pouze na zadní straně. I u tohoto nového modelu je však použití tlačítek v některých případech nezbytné, a to zejména při ovládání přes vodotěsné pouzdro, používání s rukavicemi nebo s mokrýma rukama.

Foto: poskytnuto společností LAMAX

UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ

Celé uživatelské prostředí včetně menu je velice přehledné, intuitivní a hlavně je v češtině. Ovládání je natolik intuitivní, že není potřeba ani číst návod a bez problémů se adaptujete. Dále zde najdete na boční straně tlačítko pro zapnutí a vypnutí kamerky a na druhé pak dvířka, která ukrývají dva konektory na micro USB a micro HDMI. Ve spodní části je pak prakticky schovaný prostor pro baterii a slot pro microSD kartu.

VÝDRŽ

Akční kamerka má nadprůměrnou výdrž, a to 2 hodiny. Musíme vzít v úvahu, že i ty nejdražší akční kamerky nevydrží déle než 2,5 hodiny. Výhoda ale je, že se kamerka dobíjí pomocí microUSB, což znamená, že si ji můžete pohodlně dobíjet i vy na cestách pomocí powerbanky.

KVALITA VIDEA

Akční kamerka má udávané rozlišení 4K (3840 x 2160 px) a maximální snímkovací frekvenci 60 fps. Vybrat si samozřejmě můžete i klasické FullHD se snímkovací frekvenci až 120 fps. Jako velké plus musíme hodnotit kvalitně vyvedenou stabilizaci obrazu, která je zvlášť u akčních kamerek velice důležitá. Konkrétně tato si bez větších problémů poradila i s přirozenými vibracemi při chůzi. Jedinou nevýhodou je, že stabilizace je dostupná pouze v případě Full HD rozlišení. Zřejmě je to z důvodu menší kapacity procesoru, který by 4K a stabilizaci najednou pravděpodobně nezvládl. Nahrané video se pak uloží na microSD kartu s maximální kapacitou 128 GB ve formátu MOV a kompresí H.264. Úroveň citlivosti mikrofonu je pak na ideální úrovni.

ZÁVĚR

LAMAX W9.1 je určitě kvalitní kamerkou, která vám poskytne hezké záběry, dobrý zvuk a povedenou stabilizaci. Musíme ocenit displej na přední straně, který se v mnoha případech stává nepostradatelným pro natočení hezkých záběrů. Jedinou nevýhodou je absence stabilizace u 4K videa. Bez stabilizace je totiž záběr dosti roztřesený a doporučujeme v tomto případě použít stabilní stativ.

Zdroj: LAMAX (odkaz)