Foto: Pixabay

Toto opatření je zacíleno přímo na ty hackery, kteří se účastní „škodlivých kybernetických aktivit proti kritické infrastruktuře USA v rozporu se zákonem o počítačových podvodech a zneužívání“. Americké vládě tak jde hlavně o ochranu vládní počítačů a zařízení a taky těch, které se využívají pro mezistátní a zahraniční obchod nebo komunikaci.

Útoky typu ransomware jsou v případě Spojených států amerických velice časté a hackerům vydělaly již miliony. Příkladem může být nedávný útok na ropnou společnost Colonial Pipeline, ale také útoky na desítky či stovky škol, nemocnic, univerzit a samosprávných úřadů. Podle odhadů odborníků si hackeři na výkupném jen za loňský rok na území USA vydělali 350 milionů dolarů.

Foto: Pixabay

Odměna může být vyplacena v podstatě komukoliv. Pokud se chcete i vy zapojit do honu na hackery, naleznete veškeré potřebné informace na webové stránce Reward for Justice (www.rewardsforjustice.net). V příštích dnech by navíc měli jednat američtí poslanci o zavedení povinnosti určité úrovně kybernetické bezpečnosti pro specifické organizace a instituce. Nejtěžší pak bude podle vládních bezpečnostních expertů oddělit kvalitní zdroj od „šumu.“ Experti doufají, že vypsání odměny bude účinné a zkrátí čas potřebný pro vyšetřování škodlivých aktivit zahraničních vlád na území USA.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)