Foto: Pixabay

Nedávno jsme vás dle ověřených zdrojů informovali o tom (zde), že britská vojenská loď HMS Defender zkoušela plout mezinárodním koridorem v Černém moři a Ruská federace na ni neprávem zaútočila, čímž vyvolala mezinárodní vojenský konflikt. Navíc byl kapitán této britské lodi označen za statečného, když zachoval klidnou hlavu a nereagoval.

Nyní se však zdá, že bylo vše jinak. Na autobusové zastávce v anglickém hrabství Kent se totiž našla náhodou složka s přísně tajnými dokumenty z britského ministerstva obrany. Zde se nacházely přísně tajné detaily o vojenské operaci týkající se britského torpédoborce HMS Defender.

Zpráva pojednávala o tom, že cílem vojenské operace bylo zjištění, jakou reakci bude mít Ruská federace. Šlo tedy čistě o účelnou a předem naplánovanou provokaci poblíž Krymu, která také mohla skončit globální válkou. Rusko tedy zcela oprávněně varovalo britský torpédoborec a následně vypálilo výstražné střely.

Foto: Pixabay

Díky rozumu ruských vojáků nepálili cíleně přímo proti britské lodi, ale tak, aby ji střela minula. Šlo jen o varování. Britské ministerstvo však najednou začalo popírat, že by Ruská armáda vůbec proti britskému torpédoborci vypálila. Podle Britů šlo prý, dle poslední verze, o poklidné proplutí ukrajinskými teritoriálními vodami při přesunu z Oděsy do Gruzie.

Londýn navíc odmítl celý incident Moskvě jakkoliv okomentovat. Podle mluvčí ruské diplomacie, Mariji Zacharové, doslova: „Londýn použil vícero lží ve snaze zakrýt nejnovější provokaci. 007 už není, co býval.“ Podle mnohých bezpečnostních expertů jde o vrchol nezodpovědnosti, kdy se celý svět snaží najít nějakou mírovou cestu a Velká Británie celou snahu takto bojkotuje. Doufejme, že se nic podobného opakovat nebude.

Zdroj: BBC.co.uk (odkaz)