Foto: Pixabay

Pokud chcete odjet do zahraničí s co nejmenšími problémy, můžete již čtrnáct dní využívat evropské očkovací certifikáty, které máte nahrané ve své mobilní aplikaci Tečka. Vypadá to skoro jako ideální cesta, ale bohužel i tato aplikace vykazuje určité problémy.

Nově hlásí chybu uživatelé, kteří se nechali očkovat již v prvních vlnách. Aplikace totiž prý není schopná rozpoznat jejich certifikát. K celému problému se již vyjádřili i vývojáři této aplikace, kteří přiznávají, že tento problém skutečně evidují, ale řešení je podle nich velice prosté.

Foto: Pixabay

Stačí, když se uživatel přihlásí na svůj účet na stránkách ocko.uzis.cz a stáhne si celý certifikát znovu. Na tomto již bude totiž platný QR kód. Pro nahrání certifikátu postačí jeho zobrazení na monitoru a naskenování QR kódu nebo se můžete přes aplikaci Tečka přímo přihlásit na ocko.uzis.cz a zde si certifikát přímo stáhnout.

Vývojáři přitom silně doporučují si svůj certifikát aktualizovat, protože mohou nastat problémy s jeho uznáním, a to nejen pro cesty do zahraničí. Evropská unie totiž vydala jednotný evropský formát, který musí certifikáty splňovat.

Druhým problémem, na který mohou lidé očkovaní zkraje tohoto roku narazit je Chorvatsko, které se rozhodlo neuznávat očkování starší než 210 dní. Nikdo však v tuto chvíli neví, zda bude Chorvatsko s tímto údajem nějak pracovat či zda ho zachová.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)