Foto: Pixabay

Digitální měna v podstatě rozděluje společnost. Jedni jsou příznivci této novinky a druzí to naopak odsuzují. Každý strana má zajisté své opodstatněné argumenty pro a proti. O možnostech tohoto nového platidla se začala zajímat i Evropská unie.

Důkazem toho je, že Evropská centrální banka (ECB) učinila historicky první krok směrem k digitálnímu euru. Hlavním důvodem má být rostoucí poptávka po těchto elektronických platebních prostředcích. Podle odborníků může být ve hře i současný rozvoj kryptoměn obecně.

Foto: Pixabay

V praxi by tak mělo být digitální euro plnohodnotnou náhradou bankovek a mincí se stejnou nominální hodnotou, které se budou ukládat do digitální peněženky. Jediným problémem bude, že digitální peněženku bude spravovat výhradně Evropská centrální banka osobně. Má to i logický důvod. ECB nechce, aby nad digitálním eurem měl kontrolu soukromý sektor.

V současné době povolila rada guvernérů zahájit tzv. prošetřovací fázi, která bude celkem trvat dva roky a následně bude zahájeno již ostré nasazování do praxe, které potrvá tři roky. Navíc „Smlouvy o Evropské unii“ (smlouvy, kterými členské země vstoupily do EU) totiž v době vzniku s žádnou kryptoměnou ani digitální eurem nepočítali, a proto bude ostré nasazování vyžadovat i další legislativní změny.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)