Foto: Pixabay

Mapový portál Mapy.cz jsou jednou z nejvyužívanějších navigačních systémů u nás. Důvod je prostý, na rozdíl od Google Maps nebo Waze zde Mapy.cz vychází z klasických turistických map, takže se vám zobrazí nejen silnice a město v podobě šedého fleku, ale i konkrétní domy, turistické značky, orientační body, atd.

Proto se jeho provozovatel, společnost Seznam, snaží neustále svůj mapový portál zlepšovat. Nově se dostala na světlo světa zpráva, že vývojáři Seznamu pracují na možnosti ovládání služby Mapy.cz pouhým hlasem. Nutno podotknout, že právě to by dalo portálu Mapy.cz konkurenční výhodu. V momentě, kdy jste například v takové dopravní situaci, že nemůžete zkrátka zastavit a v klidu si navigaci přeřídit je možnost hlasové navigace k nezaplacení.

Foto: Pixabay

Nová funkce je prozatím testovaná v beta verzi, a proto je zde i několik nedostatků, které budou, jak věříme, odstraněny. Hlavní nevýhodou, která je zřejmá, je skutečnost, že hlasová navigace se spouští na základě interakce od uživatele. Jinými slovy uživatel musí za jízdy kliknout na ikonu mikrofonu, aby mohl hlasem ovládat navigaci a zadat příkaz např. „navigovat do práce.“

Nepůjde také o hlasového asistenta typu Siri, ale budete zde mít sérii přesně nadefinovaných příkazů, které bude aplikace umět provést. Seznam těchto příkazů bohužel není prozatím k dispozici, ale pravděpodobně bude vycházet z předem nadefinovaných adres, jako je domov, práce, atd. Jak již bylo řečeno, jde pouze o beta verzi, která může zaznamenat ještě mnoho změn.

Zdroj: Dotekomanie.cz (odkaz)