Foto: Pixabay

Kryptoměny jsou velice rozporuplné téma již od svého počátku. Na počátku roku však zaznamenaly velký růst a upoutaly velkou pozornost i z řad nadnárodních společností a investorů. Podporu kryptoměn zavedl MasterCard, Visa, PayPal nebo Tesla.

Nyní se však zdá, že nyní ztrácí na své důležitosti, protože přidaná hodnota kryptoměn je velmi nízká či přímo nulová. V praxi to znamená, že kdyby se skokově vypnul celý svět kryptoměn, nestalo by se nic. Naopak by to možná přineslo výhodu týkající se menší ekologické zátěže.

Foto: Pixabay

Podle analytika poradenské společnosti Finlord, Borise Tomčiaka, se celé odvětví transformovalo prakticky na sledování cen. Naopak zájem o využití kryptoměn v transakcích či u obchodníků je téměř nulový. Nejznámější kryptoměna Bitcoin například na počátku roku vystřelila k hranici 60 000 dolarů, ale posledních několik týdnů se drží na hranici 30 000 dolarů, což je poloviční hodnota.

Podle Tomčiaka stále platí pravidlo, že každý seriózní investor si drží svůj majetek v akciích, nemovitostech či firmách. Ekonomové se prakticky shodují na tom, že hodnota může klesat až na hranici 12 tisíc dolarů, protože již dvakrát se v historii propadla hodnota o 80 procent.

Podle ekonomů za kolísáním hodnoty kryptoměn stojí i špatné pochopení trhu s kryptoměnami ze strany investorů. V momentě, když cena Bitcoinu roste, hromadně nakupují, ale když cena klesá, začínají prodávat. V budoucích týdnech prý nejsou příliš pozitivní vyhlídky na oživení trhu.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)