Foto: Pixabay

Včera se objevila zpráva, že se Čína rozhodla zdesetinásobit množství svých jaderných zbraní. Bezpečnostní experti se obávali, aby se z tohoto oznámení nevyvinul globální konflikt. Bohužel reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Dnes americký prezident Joe Biden varoval, že kyberútoky vedené proti Spojeným státům americkým mohou s velkou pravděpodobností přerůst v plnohodnotnou válku.

Biden sám přiznal, že napětí mezi USA, Ruskem a Čínou velice rychle graduje a celé situaci nepomáhá, když Rusko i Čína podnikají sérii hackerských útoků zaměřených na americké vládní agentury, společnosti a kritickou infrastrukturu. Podle amerického prezidenta již tyto virtuální hrozby přerůstají až příliš do reálného světa a narušují běžný život.

Na půdě americké Národní zpravodajské služby pak doslova prohlásil: „Pokud skončíme ve válce, skutečném ozbrojeném a mocném konfliktu, bude to důsledek kybernetických útoků.“ Administrativa současného amerického prezidenta pak z těchto útoků obvinila buď přímo vlády Ruska a Číny nebo hackery žijící v těchto zemích.

Biden pak otevřeně varoval před ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který prý sedí na vrcholu ekonomiky vlastnící jaderné zbraně, ropné vrty a nic jiného. Má prý mnoho potíží, což z něj dělá nebezpečného jedince. Další hrozbou podle Bidena je proslov současného čínského prezidenta, který otevřeně prohlásil, že se Čína satane nejmocnější vojenskou i ekonomickou silou na světě. Podle Bidena i celé jeho administrativy se dočkáme do 10 let vyostření celé situace, která může nabrat i rychlý konec.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)