Foto: Pixabay

I když to vypadá, že současný svět řeší pouze očkování na koronavirus a zkouší se probudit z pandemické noční můry, pod pokličkou se odehrávají i skryté pochody. Již několikrát jsme psali o tom, že se světové mocnosti začínají militarizovat a že investují do svých armád čím dál více prostředků.

Doposud se hlavní předhánění ve zbrojení odehrávalo více méně mezi Ruskem a USA. Nyní však přichází na scénu Čína, která usoudila, že má oproti jiným mocnostem zřejmě malé zásoby svých jaderných střel. Tyto jaderné balistické střely DF-5 jsou uschovány ve zhruba 20 ohromných podzemních silech, která by v případě útoku nepřátelských sil mohla rychle podlehnout.

Čína se proto rozhodla vybudovat dalších 244 nových podzemní sil, která by byla umístěna hluboko ve vnitrozemí, aby byly mimo dosah amerických střel. Tyto sila se budou rozkládat u měst Jü-men a Chami. Některá sila plánuje vybudovat i ve své tréninkové oblasti.

To není vše. Čína dále plánuje rozšířit i své pozemní jednotky, které vybaví asi stovkou mobilních odpalovačů pro ICBM. Bezpečností experti uvádějí, že ne všechny sila budou pravděpodobně zaplněna jadernými hlavicemi. Některé totiž mohou sloužit jako sklad a některé jako falešný sklad pro nepřítele.

Pokud by ale přišel na řadu ten nejhorší scénář a všechna sila by byla skutečně osazena jadernými hlavicemi, kde připadají tři hlavice na jednu raketu, vzrostly by zásoby jaderných hlavic Číny na počet 732. Je jasné, že si Čína chce upevnit své postavení a také dohnat či předehnat další velmoci, jako je Velká Británie či Spojené státy americké. Bezpečností experti se proto obávají, že předhánění se ve zbrojení může skončit i velice ošklivou válkou, kterou lidstvo ještě nezažilo.

Zdroj: FAS.org (odkaz)