Foto: Pixabay

Toho si je vědom i Bílý dům, a proto šéf amerického úřadu pro veřejné zdraví, Vivek Murthy, označil dezinformace ohledně koronaviru za bezprostřední hrozbu pro veřejné zdraví a poukázal na to, že je nutno s tímto bojovat.

Zároveň vyzvala americká vláda provozovatele všech velkých sociálních sítí, aby přísně stíhaly veškeré dezinformace ohledně pandemie či očkování. Murthy pak doslova pronesl: „Jednoduše řečeno – dezinformace o zdraví nás stály lidské životy.“

Foto: Pixabay

Vysvětlení je jednoduché – i u nás se můžete setkat s tím, že lidé se nechtějí nechat očkovat z přesvědčení, že na očkování umřou nebo že do vakcín dal Bill Gates mikročip, aby nás mohl sledovat. Podle Murthyho je tento problém i v USA, kde zhruba dvě třetiny lidí, kteří nejsou naočkovaní věří buď rozšířeným mýtům o vakcínách nebo si alespoň myslí, že by mohly být pravdivé.

Největší sociální sítě, jako je Facebook, Twitter či Facebook již v rámci ochrany veřejného zdraví zavedly pravidla o dezinformacích spojených s pandemií. Vzhledem k množství příspěvku je však problém s hlídáním těchto dezinformací a následným vymáháním zásad.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)