Foto: Pixabay

Program Artemis NASA usiluje o přistání lidí na Měsíci do roku 2024 a vytvoření udržitelného osídlení na povrchu. V rámci tohoto projektu agentura hledá opakovaně použitelnou a dostupnou dopravu na Měsíc a zpět. Provedlo soutěž o přistání člověka (HLS) a v dubnu oznámilo, že pokročí s SpaceX a jeho návrhem Hvězdné lodi. NASA chtěla pro takový přistávací modul dva poskytovatele, ale kvůli nízkým rozpočtovým prostředkům Kongresu si mohla dovolit pouze jednoho.

Nyní o tři měsíce později se Bezos nabízí, aby rozdíl vynahradil ze své kapsy. „Blue Origin překoná schodek rozpočtového financování HLS tím, že se vzdá veškerých plateb v současném a příštích dvou vládních fiskálních letech až do výše 2 miliard USD, aby se program mohl hned vrátit do původního stavu,“ napsal Bezos. „Tato nabídka není odkladem, ale je přímým a trvalým zřeknutím se těchto plateb. Tato nabídka poskytuje čas na to, aby vládní rozpočtové akce dohnaly.“

Foto: Pixabay

Proč ale právě teď?

Načasování Bezosova dopisu se nezdá být náhodné. Byl mimořádně rozrušený poté, co prohrál s SpaceX, a zahájil strategii s více hroty, aby se dostal zpět do hry.

Po dubnovém rozhodnutí o smlouvě HLS podal Blue Origin dlouhý protest proti Úřadu pro odpovědnost vlády USA. Rozhodnutí se očekává během několika příštích týdnů. Druhou taktikou Blue Origin bylo lobovat u místní americké senátorky Marie Cantwellové ze státu Washington, aby do rozpočtu NASA přidala 10 miliard dolarů na zaplacení přistávacího modulu Blue Origin. Ačkoli Senát doplnění schválil, sněmovna řekla ne, a zdá se, že to byla slepá ulička.

Uvidíme, co se bude dít dále a budeme se snažit Vás nadále informovat.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)