Foto: Pixabay

Dodal, že chce, aby byl dolar „měnou světa“. Jeho komentáře vycházejí ze zpráv El Salvador, který plánuje vytvořit zákonné platidlo v kryptoměně. Cena bitcoinu od začátku května ustavičně klesá a dosud se nezotavila. Pády byly široce přičítány Číně, která zakázala bankám a platebním firmám poskytnout služby související s transakcemi v kryptoměně, a také výrobci elektromobilů Tesla, který týden předtím oznámil, že měnu nepřijme. Je bitcoin ve skutečnosti hrozbou pro měnu? Zde jsou názory expertů, se kterými mluvili v BBC.

„Bitcoin je hrozbou pro všechny hlavní měny“

Justin Urquhart-Stewart, spoluzakladatel Seven Investment Management a regionální investiční platformy, si myslí, že bitcoin má potenciální hrozbu destabilizace měn, „protože vzlétl takovým způsobem, že vytvořil populární odvolání bez jakékoli zdravé finanční síly“. Obviňuje vzestup bitcoinu lidí, jako je Elon Musk, který se „chová hloupě“, díky čemuž široká veřejnost vnímá kryptoměnu jako důvěryhodnou. „Bitcoin je nebezpečný, protože se snaží vytvořit úroveň důvěryhodnosti pro nespolehlivou a zcela neopodstatněnou hodnotu,“ říká Urquhart-Stewart.

Foto: Pixabay

„Poměrně často jsou nenároční sázkaři přitahováni ve špatnou dobu k něčemu, o čem si myslí, že mohou rychle vydělat. Jim je jedno, co to je, ať už je to Bitcoin nebo GameStop nebo automaty, je to něco, na co můžete vsadit.“ Říká, že rostoucí trend mladých lidí, kteří jsou do jisté míry technicky zdatní „jako fanoušci technologie“, nese obrovské riziko, protože nemají správné vzdělání v oblasti financí. „Nyní máme mladou generaci sázkařů, kteří nemají žádné znalosti o finančním plánování a rozvoji,“ zdůrazňuje pan Urquhart-Stewart. „Rozumí tomu, jak nakupovat a prodávat věci, ale nemají představu o tom, jak vytvořit dlouhodobější bohatství.“

Žádné ohrožení dolaru

Naproti tomu Neil Wilson, hlavní analytik trhu pro Markets.com, si myslí, že bitcoin rozhodně není měna. Tvrdí, že aby se kvalifikoval jako měna, musí mít následující funkce: zúčtovací jednotka, zajistěte dobrou zásobu hodnoty, buďte platebním prostředkem. „Bitcoinům říkám spíše zabezpečení, jako je akcie nebo obligace,“ říká pan Wilson. „I když je to masivně oceňováno, je příliš volatilní na to, aby to byla měna, přestože pohybuje se více než většina akcií.“ 

Říká, že za bitcoiny lidé většinou nakupují, aby se drželi a investovali, místo aby je utráceli často. A pokud jde o tvrzení Trumpa, že kryptoměna ohrožuje americký dolar, nesouhlasí, i když by to mohlo být mírnou hrozbou pro zlato. „Prostředky, kterými Amerika uplatňuje vliv na svět, jsou převážně dolar, a toho se nevzdá, takže bitcoiny vůbec nevidím jako hrozbu,“ říká.

Zdroje: BBC.com (odkaz)