Foto: Pixabay

V dřívějších dobách se k video hovorům téměř výlučně používal notebook nebo desktop. Nyní již tato možnost je vytlačována čím dál častěji chytrými telefony, které jsou pro video hovory praktické. Výrobci notebooků proto do některých svých modelů přestaly web kamery dokonce montovat.

Někteří uživatelé toto upřednostňují i z bezpečnostních důvodů, protože kde není žádná web kamera, tam vás nemůže nikdo špehovat. Společnost Microsoft však chce mít zřejmě přehled o všech svých uživatelích, a proto nový operační systém Windows 11 půjde nainstalovat výhradně na ty zařízení, které mají web kameru.

Foto: Pixabay

Toto pravidlo dokonce Microsoft nechal zabudovat do svých minimálních hardwarových požadavků. Navíc Microsoft stanovil, že to nemůže být ledajaká kamera, ale musí být minimálně HD a schopná automatické expozice a automatického vyvážení bílé.

Podle vyjádření společnosti je to za účelem služby Windows Hello, což je systém pro rozpoznávání obličeje. Podle bezpečnostních expertů tak není ani vyloučeno, že by v budoucnu mohla právě web kamera být zneužita, a to jak Microsoftem, tak hackerskou skupinou. Každopádně, pokud s tímto nesouhlasíte, budete muset přejít zřejmě na jiný operační systém.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)