Foto: Pixabay

Důvodem, proč hackeři vyvíjejí stále efektivnější viry je odcizení financí, soukromích informací a v poslední době hlavně odcizení hesel. Ty bývají velice cennou komoditou na černém trhu. Důkazem toho je i poslední výzkum aktuálních hrozeb pro operační systém Windows, který prováděla antivirová společnost Eset.

Tyto viry pak naprosto dominují v žebříčku škodlivých virů již několik měsíců. Každý čtvrtý útok pak má na svědomí malware Spy.Agent.AES, jehož cílem je zmocnit se všech vašich hesel. Nejčastěji se k vám pak může dostat jako příloha e-mailu ve tvaru s názvem „FAKTURA.exe“.

Foto: Pixabay

Po aktivaci tohoto viru se nejdříve přesvědčí, jaké jsou nainstalované prohlížeče na daném zařízení a následně začne vyhledávat, kde jsou uložené přihlašovací údaje. Tyto údaje pak předává na server hackerů. Podle odborníků z Esetu se právě tento druh viru začal masivně šířit od poloviny května.

Není prý vyloučeno, že útočníci, kteří se zaměřují na české uživatele pochází z Česka a mimo Spy.Agent.AES používají i druhý nejpoužívanější vir podobného tipu Fombook. V dnešní době navíc nepotřebujete ani být odborník pro to, abyste zaútočil. Stačí si na darknetu nějaký vir pronajmout spolu s distribucí a úložištěm a pak jen vydělávat na odcizených datech.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)