Foto: Pixabay

Přichází léto a mnozí se chystají na dovolenou u moře. Nejpohodlnější způsob dopravy je bezpochyby letecká. Ta má však jednu nevýhodu, musíte mít mobilní telefon v režimu letadlo, takže nemůžete během letu být připojeni k internetu ani využívat svá mobilní data.

Nyní přichází společnost SpaceX se svým Starlinkem, který nabízí leteckým společnostem. Díky tomu by mohli cestující využívat Wi-Fi i za letu. Podle mluvčího společnosti SpaceX má Starlink k dispozici speciální produkt právě pro letecký provoz. Do ostrého provozu to má být nasazeno v blízké budoucnosti.

Pro efektivní nasazení začalo SpaceX spolupracovat se společnostmi Viasat a Intelsat. Tyto společnosti využívají satelity, které jsou poměrně dost vzdáleny od Země. Starlink místo toho nabízí satelity na výrazně kratších vzdálenostech, což logicky zvýší rychlost internetu pro cestující.

Výhodou Starlinku je také to, že je to globální síť, takže i když poletíte kolem světa, neměli byste mít s připojením sebemenší problém. Antény upravené pro letecký provoz by měly být v podstatě jen jinou verzí antén určených běžným spotřebitelům.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)