Foto: Pixabay

Tato událost se stala již loni v březnu, ale na veřejnost se informace dostala až nyní. Hlavním aktérem byla v Turecku vyrobená kvadrokoptéra Kargu-2, která je primárně určená pro tzv. asymetrické konflikty a antiteroristické operace. V inkriminovanou chvíli však tato kvadrokoptéra pracovala na plně autonomní režim a zavraždila jednoho z Haftarových vojáků, který navíc byl na ústupu.

Dron tohoto vojáka začal podle zprávy z OSN pronásledovat. V plně autonomní režimu nepotřebuje dron žádného lidského dispečera. Ze zprávy OSN dále vyplývá, že smrtící autonomní zbraňový systém byl naprogramován k útoku na cíl, aniž by vyžadoval spojení mezi operátorem a zbraní.

Jde o zbraňový systém vystřel a zapomeň, ve kterém lidský operátor pouze zadá cíl nebo úkol, uvede zbraň do chodu a pak jen pozoruje, jak si dron vede. Bezpečnostní experti se shodují, že jde o historický milník, i když si myslí, že to není první případ. Spíše jde o první potvrzený případ.

Tato zpráva ihned vzbouřila organizaci Human Rights Watch, která chce prosadit absolutní zákaz zabijáckých robotů. V praxi by šlo o preventivní zákaz vývoje, výroby a používání plně autonomních zbraní. Hlavní etickou otázkou prý zůstává, co bylo primární cílem dronu a zda to bylo skutečně letět a někoho zabít. V Evropské unii je naštěstí létání plně autonomních dronů zakázané. Vždy zde musí být pilot a dron mít ve viditelné vzdálenosti. Je jasné, že armáda může mít svá vlastní pravidla. Na místě pak jsou i obavy z toho, jak by vypadal globální válečný konflikt, kdy jdou velice často všechny etické otázka stranou.

Zdroj: Cnet.com (odkaz)