Foto: Pixabay

Jediná podpora tak pravděpodobně přijde od Mezinárodního měnového fondu. Konečné schválení Bitcoinu, jakožto národního platidla, proběhlo minulý týden z iniciativy salvadorského prezidenta Nayiba Bukeleho. Podle něj byla hlavním důvodem větší atraktivita Salvadoru pro zahraniční investory.

I když zavedení Bitcoinu může být skutečně zajímavé pro investory, má tento plán velkou řadu nedostatků. Předně je nutno říci, že většina obyvatel Salvadoru je natolik chudá, že nemají ani internet, mobilní technologie či kreditní karty. Vysvětlit jim tak princip fungování Bitcoinu bude velmi náročné, ne-li nemožné.

Foto: Pixabay

Je tedy jasné, že Salvador musí nutně výrazně zlepšit pokrytí své země internetem, zlepšit počítačovou gramotnost a umožnit lidem levně využívat moderní technologie. Podle Světové banky nemá Bitcoin, coby národní platidlo, příliš velkou budoucnost, a proto svou pomoc s technickou implementací odmítla. Navíc jde o první implementaci kryptoměny jako národního platidla, a proto neexistuje ve světě žádný model, jak to úspěšně provést.

Navíc je zde stále ten fakt, že těžba Bitcoinu výrazně zatěžuje životní prostředí a od toho se chce Světová banka v dnešní době, kdy je populární ekologie, distanocvat. Naproti tomu Mezinárodní měnový fond již nyní zvažuje půjčku ve výši 1,3 miliardy dolarů a pomoc při řešení technických problémů.

Nezávisle na rozhodnutí těchto světových autorit to bude pro Salvador velice těžké. Příkladně stanovení ceny pro různé zboží – hodnota Bitcoinu je velice kolísavá a pokud se Elon Musk ráno špatně vyspí a uveřejní nový příspěvek, může tím v Salvadoru způsobit ohromnou inflaci.

Jedním z možných řešení tohoto problému je příklad, jaký naskýtá salvadorská vesnice El Zonte, které se také říká Bitcoin Beach. Zde již nějakou dobu akceptují v obchodech kryptoměny, ale ceny uvádějí vždy v dolarech. K převodu dojde vždy až v momentě provedení transakce. Je jisté, že v případě úspěšné implementace Bitcoinu by se mohl Salvador stát inspirací pro další země.

Zdroj: Forbes.com (odkaz)