Foto: Pixabay

V minulém století, kdy panovala Studená válka, byly vztahy mezi Spojenými státy americkými a Ruskem velice napjaté. Po rozpadu Sovětského svazu však byly tendence pro mírové smlouvy a nějakou užší spolupráci. V poslední době se vztahy však velice zhoršily a podle bezpečnostních expertů jsou nejhorší za dlouhou řadu let.

Tuto skutečnost potvrdil i sám prezident Ruské federace, Vladimir Putin, který pro americkou televizi NBC News potvrdil, že vztahy jsou skutečně na bodu mrazu. Právě Vladimir Putin by se měl příští týden setkat se svým protějškem, americkým prezidentem Joem Bidenem, a to ve Švýcarsku.

Foto: Pixabay

Těžko označit viníka, protože na vinně jsou pravděpodobně obě země. Rusko neustále provádí hackerské útoky a Amerika zase provokuje odstupováním od mírových smluv a vojenskými cvičeními poblíž ruské hranice. Vinna je tak rozložena.

Podle Putina byl bývalý americký prezident Donald Trump mimořádně talentovaný jedinec, kdežto Biden je diametrálně odlišný a je to spíše kariérní politik. I přes to Biden uvedl, že Spojené státy americké nestojí o žádný konflikt s Ruskem. Na druhou stranu uvedl, že USA budou razantně reagovat v případě jakýchkoliv škodlivých aktivit z Ruské strany.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)