Foto: Pixabay

I když je internet v současné době prakticky neoddělitelnou součástí našich životů, jeho historie sahá do roku 1989, kdy Tim Berners-Lee vytvořil svůj první World Wide Web, což je ve zkratce dnešní www. Tento původní zdrojový kód, který má 9 555 řádků byl včera vydražen londýnskou aukční síní Sotheby’s  za 116,3 milionů korun.

Tento zdrojový kód se dražil jako nezaměnitelný token, neboli digitální aktivum (NFT). Tyto nezaměnitelné tokeny jsou v podstatě jakési elektronické identifikátory, které potvrzují, že tento jedinečný digitální sběratelský kousek je autentický. Mnoho lidí se pak jistě ptá, proč by to někdo kupoval.

Foto: Pixabay

Na tuto otázku odpověděla přímo vedoucí sekce vědy a populární kultury v Sotheby’s, Cassandra Hattonová: „Symbolika, historie a skutečnost, že pocházejí od tvůrce, proto jsou cenné. Existuje spousta lidí, kteří sbírají věci právě z těchto důvodů.“ V případě prodeje digitálních děl nejde o žádnou raritu.

Letos v březnu například konkurenční aukční dům Christie’s vydražil za 70 milionů dolarů digitální koláž od autora přezdívaného Beeple. Ve stejné době pak nechal vydražit zakladatel Twitteru, Jack Dorsey, svůj historicky první příspěvek na této své sociální síti za 2,9 milionů dolarů.

Zdroj: NBCNews.com (odkaz)