Foto: Pixabay

Po uzavření relativního míru v devadesátých letech mezi nově vzniklou Ruskou federací a USA uzavřeli tyto mocnosti mezi sebou i smlouvu o kontrole zbraní na otevřeném nebi. Před rokem od této smlouvy odstoupil tehdejší prezident Spojených států amerických, Donald Trump.

Včera navíc potvrdil i prezident Ruské federace, Vladimir Putin, že Rusko od této smlouvy o kontrole zbraní také odchází. Tato smlouva v podstatě zajišťovala možnost neozbrojeného dohledu mezi zeměmi.

Foto: Pixabay

Současný americký prezident Joe Biden pak prohlásil, že nemá zájem na tom obnovit znovu s Ruskou federací tuto smlouvu. Je tak pravděpodobné a logické, že Rusko jen zareagovalo na nevkusné odmítnutí USA.

Putin pak stvrdil odchod Ruska z této smlouvy novým zákonem v pondělí a prohlásil, že rozhodnutí USA o odstoupení ze smlouvy významně narušilo vzájemné, doposud relativně přátelské, vztahy a budování důvěry. Podle Vladimira Putina jde o ohrožení ruské národní bezpečnosti. Bezpečnostní experti pak hodnotí krok Joa Bidena jako zpátečnický a velice nerozvážný. Obávají se, že toto gesto může eskalovat až do ozbrojeného konfliktu.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)