Foto: Pixabay

Nejvyspělejší země světa se sdružily do uskupení G7, jejíž představitelé právě dneska zasedali. Na dnešním zasedání se dohodli na zavedení daně z příjmu ve výši 15% u všech globálních firem a společností. S tímto krokem lze jen souhlasit a jeho cílem bylo odradit nadnárodní společnosti jako Facebook a Google od přesouvání svých sídel do zahraničí za účelem nižšího zdanění.

Podle britského ministra financí Rishi Sunaka a německého ministra financí Olafa Scholze se jedná o historický krok. Doslova pak uvedli, že je to výborná zpráva pro spravedlivé danění, ale špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě. Je totiž nespravedlivé, že každý zaměstnanec odvádí poctivě daň a tyto miliardové korporace byly díky přesouvání sídel od daní ušetřeny.

Foto: Pixabay

Dalším krokem má být rozšíření tohoto pravidla o daních z příjmu do ostatních zemí, proto chce G7 jednat s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a ve skupině největších světových ekonomik G20. Francouzský ministr financí Bruno La Maire tuto novou daň také vítá, ale dle jeho názoru je 15 procent příliš málo a Francie prý bude bojovat za její zvýšení.

Doslova pak na Twitteru uvedl, že chce, aby tato daň byla co nejvyšší. Dohody o spravedlivém zdanění nadnárodních korporací jako je Facebook nebo Google se vedou již mnoho let, avšak až nyní se dospělo k zdárnému konci. Dohoda byla podepsána v Londýně a ratifikována Spojenými státy americkými, Kanadou, Japonskem, Velkou Británii, Německem, Itálii a Francií.

Zdroj: Metro.co.uk (odkaz)