Foto: Pixabay

Problém většiny technologických gigantů je ten, že mají svá sídla pro Evropu zpravidla v jiné zemi. Nejčastěji pak v Irsku. V praxi to je pak velice komplikované například pro podnikatele, kteří si chtějí u Googlu nebo Facebooku zaplatit reklamu. Pokud platí za službu do Irska, musí být plátci DPH a odvádět přiznání na Finanční úřad.

Další skutečností je fakt, že žádný stát, kromě toho, kde společnost sídlí, nemá takovou legislativní páku na danou společnost a jen těžko se může bránit. Tyto důvody podnítili Ruskou federaci, resp. Dolní komoru ruského parlamentu, aby se tímto problémem začala zabývat.

Foto: Pixabay

Ve čtvrtek pak schválili poslanci návrh zákona, který zkrátka podmiňuje účast na ruském trhu tím, že daná společnost bude mít od ledna příštího roku i svou oficiální pobočku v Rusku. Podle některých jde jen o snahu Ruské federace o posílení internetové suverenity.

V praxi se však jedná o velice logický a inspirativní tah. Google například má svou pobočku i v Praze, přesto se platby odesílají do Irska. Nyní tento zákon poputuje do Horní komory a následně ho dostane Vladimir Putin k ratifikaci. Zde se však žádné problémy ani zdržení neočekávají. Pokud některá společnost tyto podmínky nesplní, bude zkrátka označena za nevyhovující a vyloučena z výsledků vyhledávání.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)