Foto: Pixabay

Nyní se objevil jeden fanoušek, Pat Larson, který dokonce překonal Elona Muska a vytvořil si vlastní systém pro automatické připojení elektromobilu k nabíječkám Tesla. Jde však o řešení pro jednu konkrétní garáž. Pro komerční použití by musela nabíječka být daleko univerzálnější, sofistikovanější, rychlejší a elegantnější.

Je však obecně známo, že automobilka Tesla na obdobném řešení již také pracuje. Avšak Pat to zvládl rychleji. Jako výpočetní jednotku pro svou dobíjecí stanici použil obyčejné Raspberry Pi 4. Ultrazvukový senzor poté cyklicky zjišťuje, jestli již auto přijelo do garáže.

Poté se zapojí fotoaparát, který snímá pohled z nabíjecí stanice a pořízené snímky vyhodnocuje umělá inteligence, aby našla nabíjecí port. Tento port se pak sám otevře díky aplikaci poskytnuté přímo automobilkou Tesla. Speciální mechanismus pak posouvá nabíjecí stanici podle toho, jak řidič tentokrát zaparkoval. Další motorek pak pootočí rameno dle potřeby a vysune ho směrem k nabíjecímu portu.

Následně se samo zapne nabíjení elektromobilu díky další aplikaci. Pat sám tvrdí, že i když finální řešení vypadá velice jednoduše, jsou za tím desítky a možná stovky hodin práce. Zda se Tesla inspiruje jednoduchým a funkčním řešením nebo zda se bude trápit vývojem vlastních nabíjecích stanic není v tuto chvíli známo.

Zdroj: Electrek.com (odkaz)