Foto: Pixabay

Toto šifrování bychom však v Messengeru hledali marně, i když vedení Facebooku předeslalo, že by do budoucna zavedl end-to-end šifrování i pro Messenger. Když spojíme skutečnost, že zde není šifrování s tím, že Facebook rozhodně není ten, který by v bezpečnosti a péči o svěřená data uživatelů nějak vynikal, je zde možná důvod začít přemýšlet.

Jedním z důvodů, proč ještě Facebook nezavedl šifrování je podle šéfa britské královské kontrarozvědky MI5, Kena McCalluma, skutečnost, že v současném stavu může Facebook kontrolovat svou síť stoprocentně, a to včetně komunikace teroristů, drogových dealerů či sexuálních predátorů. V momentě, kdy by zavedl šifrování, nahrál by tak všem těmto ilegálním činnostem.

Foto: Pixabay

Na druhou stranu vše není tak krásně bílé, Facebook má samozřejmě k vaší konverzaci plný přístup. Podle výzkumu Tommyho Myska a Talaje Haj Bakryma je zřejmé, že Facebook dokonce automaticky stahuje veškeré soubory, fotky, audio nahrávky či odkazy na webové stránky, které si zasíláte v soukromé konverzaci.

Pokud tedy někomu pošlete odkaz na sdílené album na Google Disku, Facebook si obratem zcela prokazatelně obsah vašeho Google Disku stáhne k sobě. V případě nějakého úniku dat by se klidně mohli objevit vaše dokumenty na veřejnosti. To je vlastně i primární důvod úspěch WhatsAppu, Mnoho lidí preferuje raději šifrovanou konverzaci, protože vědí, že je menší pravděpodobnost, že budou odposloucháváni. Vzhledem k tomu, že WhasApp již také shání souhlasy uživatelů ke sběru dat, není divu, že lidé raději volí chatovací aplikace Signal či Telegram.

Zdroj: Forbes.com (odkaz)