Foto: Pixabay

Bohužel koronavirus zmutoval a jeho původní varianta alfa skutečně zaznamenává oslabení při vyšších teplotách. Nicméně varianta delta, která se objevila v Indii, je výjimkou. Nyní je její výskyt bezpečně potvrzen v sedmdesáti zemích, a to včetně Česka. Tato mutace dominuje a vytlačuje původní variantu.

Delta varianta je daleko agresivnější a nebezpečnější a dva a půl krát nakažlivější než alfa varianta. Bohužel ji příliš nevadí ani teplé počasí a vesele se šíří dál. Například v Portugalsku si lidé již také mysleli, že začíná léto, hospodští nakoupili zásoby a najali personál. Pak se náhle situace s delta variantou uprostřed parného počasí zhoršila.

Foto: Pixabay

Portugalsko rázem ze dne na den vypadlo ze zelených zemí a portugalská vláda dokonce uvalila na obyvatele Lisabonu cestovní omezení. Ředitelé hotelů tvrdí, že ještě před týdne měli rezervace na 90% všech pokojů. Nyní stěží zaplní 30% a bohužel toto číslo stále klesá.

Na nátlak davu vlády v celé Evropě rozvolňují bezpečnostní opatření, ale podle hygieniků stále hrozí nebezpečí, že ze dne na den nastane portugalský scénář. Jedním z lidí, kteří varují před touto mutací je i Roman Prymula, který tvrdí: „Zvykli jsme si myslet, že jakmile čísla nákazy klesnou, vyhráli jsme. Tak to ale není, toto uvažování už se nám dvakrát vymstilo, doufám, že se to nestane potřetí.“

Podle Angely Merkelové a Emmanuela Macrona může být dalším nebezpečím pro Evropu Řecko, které jen pro to, aby udrželo svůj cestovní ruch, uznává u návštěvníků i vakcíny z Ruska a Číny, které mají velice nízké procento úspěšnosti. „Pandemie ještě neskončila, jak bychom si přáli,“ tvrdila na závěr summitu v Bruselu Angela Merkelová.

Delta varianta pak v současné době řádí nejvíce ve Velké Británii, kde představuje prakticky všechny nové pozitivní testy. V sousedním Německu pak za minulý týden byl každý 5. pozitivní test delta varianta. Navíc díky tomu, že se u nás zlepšila situace stanovilo Ministerstvo zahraničních věcí následující: „Pro cesty do Německa tak již není nutné splnit podmínku testu, karantény nebo registrace s výjimkou letecké přepravy.“ Právě Řecko a Německo představují díky téměř volnému pohybu největší riziko pro nás. Doufejme, že nám nezkazí léto.

Zdroj: Bloomberg.com (odkaz), Lidovky.cz (odkaz)