Foto: Pixabay

Na konci dubna nesla čínská raketa Long March 5B do vesmíru základní modul nové čínské orbitální stanice Tiangong. V poslední době se však začaly zbytky této rakety chovat nekontrolovaně a začaly se blížit k Zemi. Nikdo nevěděl, kam dopadnou, když v neděli v 04:15 SELČ vstoupily do atmosféry. Naštěstí ale dopadly v 04:24 SELČ do Indického oceánu nedaleko souostroví Maledivy.

Vzhledem k tomu, že tato raketa měla 18 tun, se jedná o jeden z největších lidmi vyrobených objektů, který se nekontrolovaně zřítil na Zem. Většina rakety měla však shořet v atmosféře a doposud se neobjevily zprávy o tom, že by padající trosky někoho zranily či že by spadly do obydlených oblastí.

Toto chování, kdy Čína nechala nekontrolovaně spadnou na naši planetu 18 tunový kus želez, je považováno mnohými za silně nezodpovědné. Bill Nelson, bývalý senátor a astronaut NASA, obvinil Čínu, že neplní dohodnuté všeobecně akceptované standardy pro vesmírný odpad. Podle jeho mínění měla Čína vynaložit všemožné úsilí, aby ochránila lidstvo na naší planetě. Toto tvrzení pak zopakoval i americký ministr obrany Lloyd Austin.

Podle odhadů odborníků není však pravděpodobné, že by se měla Čína v budoucích měsících nějak zásadně postarat o změnu zavedených způsobů. Čínská státní média samozřejmě označila americké jednání za zbytečný „humbuk.“ Celá situace je pak poměrně kontrastní k novému americkému trendu, kdy se Elon Musk snaží jednotlivé části raket recyklovat a používat opakovaně co nejčastěji.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)