Foto: Pixabay

Elon Musk je zvláště v posledních týdnech spojován především s kryptoměnami, hlavně pak s Bitcoinem a Dogecoinem. Velký zvrat ve světě kryptoměn pak způsobilo částečné distancování se od Bitcoinu z důvodu neekologické těžby a velké stopy v životním prostředí.

Jeho automobilka Tesla sice přestala akceptovat Bitcoiny, ale Elon Musk potvrdil, že žádné kryptoměny prodávat nebude. Podle posledních zpráv to vypadá, že se spíše snaží o ekologičtější těžbu. Možná i z tohoto důvodu se spojil s generálním ředitelem společnosti MicroStrategy, Michaelem Saylorem, aby založil Radu pro těžbu Bitcoinů.

Foto: Pixabay

Hlavním posláním nově vzniklé Rady má být větší transparentnost při využívání energií a urychlení iniciativ udržitelnosti po celém světě. Jedním z prvotních úkolů pak bude zmapovat, jaké zdroje energií jsou vlastně ve světě využívány pro těžbu Bitcoinů a zároveň se pokusit zahrnout co největší procento obnovitelných zdrojů.

Do tohoto projektu se však má zapojit i celá řada dalších institucí, včetně Argo blockchain, Core Scientific, Blockcap, Galaxy Digital, Hive Blockchain Technologies, Marathon Digital Holdings, Hut 8 Mining nebo třeba Riot Blockchain. Co je v tuto chvíli spíše otázkou je, jak bude v praxi tato rada uplatňovat svůj vliv, a to především mimo Spojené státy americké.

Je obecně známým faktem, že největší podíl v těžbě Bitcoinů má Čína, která nemá se Spojenými státy americkými příliš dobré vztahy. Dalším faktem jsou plánovaná vládní omezení v Číně pro těžbu Bitcoinů. Těžba Bitcoinů je energeticky velice náročná a ročně prý spotřebuje stejné množství energie, jako celé Nizozemsko. Právě pro svou energetickou náročnost a podíl Čínského trhu na kryptoměnách jsou kryptoměny velkou ekologickou hrozbou. Čína totiž velice často využívá jako zdroj energie klasické uhlí. Na závěr nelze než konstatovat, že pokud Elon napojí svůj těžební stroj na svůj solární panel, nejspíše ekologickou hrozbu nikterak nezmenší.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)