Foto: Pixabay

Bitcoin je digitální virtuální měnou, jejíž hodnota je velice nestabilní. I když hlavní smysl kryptoměn byla skutečnost, že jsou nezávislé, pravdou zůstává, že jsou daleko závislejší než jakákoliv jiná národní měna. Stačí totiž jeden jediný příspěvek od Elona Muska a hodnota Bitcoinu spadne na polovinu.

I přes to se rozhodl prezident středoamerického Salvadoru, Nayib Bukele, zavést Bitcoin jako národní měnu spolu s americkým dolarem. V případě, že by tento unikátní návrh byl schválen tamním parlamentem, byl by Salvador historicky první zemí, kdy by šlo oficiálně platit kryptoměnou.

Foto: Pixabay

Úspěšné schválení tohoto návrhu je při tom velice reálné, protože většinu v parlamentu mají stoupenci současného prezidenta. Hlavním důvodem, proč prezident lobuje za zavedení Bitcoinu jako národního platidla je ten, že by občané Salvadoru žijící v zahraničí mohli snadněji posílat peníze domů rodinám.

Příjmy ze zahraničí jsou totiž pro Salvador klíčové a tvoří čtvrtinu hrubého domácího produktu země. Zároveň s tím by prý podle prezidenta mohl být Salvador zajímavější pro zahraniční investory včetně fanoušků kryptoměn. Zda to bude mít takový dopad, jaký si prezident slibuje je zatím ve hvězdách. Ve světě se spíše obrací karta směrem od kryptoměn. Čína omezuje své kryptoměnové transakce, Elon Musk dává od Bitcoinu ruce pryč a Írán označil těžbu kryptoměn za nelegální.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)