Foto: Pixabay

Důvodem bylo zadržení opozičního novináře a jeho ruské přítelkyně. Ruská federace však svou občanku bez problémů vydala na základě obvinění běloruských úřadů. Podle bezpečnostních expertů ruský souhlas s běloruským pirátstvím je jasný vzkaz na západ. Bude zapotřebí, aby běžné linky změnily svou obvyklou trasu letu a nelétaly přes problematické území.

Zajímavé je, že Evropská unie se k tomuto problému staví neutrálně a raději mlčí, než aby „přilévala benzín do ohně.“ Proti těmto praktikám je však obtížné zakročit, protože v případě nevole vás začnou agenti těchto zemí pronásledovat a jak je vidno, není problém zastavit ani dopravní letadlo.

Foto: Pixabay

V dřívějších dobách existovala však alespoň taková slušnost, že se vzájemně respektovaly mezinárodní normy. Nyní se již ani na tuto skutečnost nemůže nikdo spolehnout. Únos letadla cizího státu za asistence armády byla praktikou, kterou nedělal ani Leonid Brežněv.

Ve hře je také nebezpečný fakt v podobě západu a jeho reakce. V tomto případě to může být západ, kdo vztyčí železnou oponu (v dnešní době by šlo o ekonomickou, obchodní, turistickou, atd.), aby ochránil zbytek Evropy. Směřování mezinárodních diplomatických vztahů by mělo být vyjasněno během plánované schůzky Vladimira Putina a Joe Bidena.

Vypadá to tak, že výbuch muničního skladu ve Vrběticích byl jen začátek. Je zcela prokazatelné, že ruští agenti působí na území mnoha států, kde se snaží narušit tamní pořádek či vykonávat příkazy z Kremlu. Toto je zkrátka neoddiskutovatelný fakt. Bezpečnostní experti se tak obávají, jaký bude další krok. Nesmíme také zapomínat na to, že Ruská federace má dle svého vyjádření pouze dva nepřátele, a to USA a ČR.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)