Foto: Pixabay

Koronavirus přinesl v této oblasti velké změny. Nutno podotknout, že pokud koronavirus přinesl něco dobrého, tak je to právě tohle. Firmy a společnosti si totiž uvědomily, že lidé nemusejí sedět v halách. Běžný zaměstnanec totiž tráví 8 hodin v práci a další 1-2 hodiny cestou. Pokud pracuje z domova, je efektivnější, odpočatější a daleko výkonnější.

Naštěstí koronavirus částečně pročistil trh a ty společnosti, které nechtěly přejít na režim práce z domova zkrátka zkrachovaly. Ty flexibilnější pak zavádějí jakýsi kompromis, že část pracovního týdne bude zaměstnanec doma a část v kanceláři.

Foto: Pixabay

Nově také začaly firmy uvažovat o tom, zda je nutné, aby každý zaměstnanec měl svůj vlastní pracovní stůl, nebo zda existuje varianta tzv. sdílených pracovních míst. V tomto případě by v kancelářích byly univerzálně vybavené stoly s počítačem a veškerými potřebami, ale lidé by se u nich střídali dle potřeby. Asi nejpravděpodobnější model nové pracovní doby bude dva dny doma a tři dny v kanceláři.

Rozhodující pro trh tak bude především schopnost být pružný a přizpůsobit se. Mnoho zaměstnanců se během pandemie odstěhovalo z Prahy a vše fungovalo v pořádku. Nyní by se teoreticky měli vracet zpět, ale to je již málo pravděpodobné. Spíše dají výpověď a najdou si nové místo poblíž bydliště. Otázkou na závěr zůstává – Jak je možné, že během pandemie všichni pracovali z domova a po ní by to nešlo?

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)