Foto: Pixabay

Nová vědecká studie však tuto nejrozšířenější a prozatím nepodloženou teorii zpochybňuje. Jako první se s teorií Velkého třesku vytasil astrofyzik Fred Hoyle. Od té doby se vědci k této teorii přikláněli. Díky desetiletím pozorování však vědci dospěli k jinému názoru, podle kterého vesmír zkrátka existoval vždy a nepředpokládají, že před 13,8 miliardami let přišel zlom, po kterém se začal vesmír objevovat a formovat. Nabízí se jednoduchá otázka, co bylo předtím?

Podle výpočtů Ahmeda Ali Faraga a Saurayse Dase byl vesmír skutečně menší a neustále se rozpíná. Oba tito vědci vytvořili sérii rovnic, která jakoukoliv potřebu Velkého třesku zcela eliminuje. Celý princip je v tom, že spojili kvantovou mechaniku s Einsteinovou obecnou teorií relativity.

Z výzkumů vyplývá, že vesmír je ve skutečnosti naplněn kvantovou tekutinou, která by se měla skládat z tzv. gravitonů. Úkolem těchto elementárních částic je přenos gravitačních sil mezi tělesy. O existenci a přesné funkci gravitonů však bude zapotřebí se ještě exaktně přesvědčit.

To by jinými slovy znamenalo, že vesmír je o několik desítek milionů let starší, než původně uváděných 13,7 miliard let. Do celé záležitosti vnesly nové skutečnosti i dokumenty, které našel irsky fyzik Cormac O’Raifeartaigh na konci roku 2013 v Einsteinově archivu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Jednalo se o ručně psaný dopis Alberta Einsteina z 30. let minulého století, který měl aplikovat obecnou teorii relativity (popsanou v roce 1915) na rozpínavost a původ celého vesmíru.

Zdroj: DiscoveryMagazin.com (odkaz)