Foto: Pixabay

V únoru se na Mars dostal nový rover Perseverence a spolu s ním i několik dalších zařízení, jako vrtulníček Ingenuity nebo MOXIE (Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Vrtulníček již předvedl, co umí a nyní je na řadě MOXIE, jehož úkolem je vyextrahovat z řídké atmosféry na Marsu kyslík dýchatelný pro lidi.

Právě kyslík bude asi hlavní otázkou v případě osidlování Marsu lidmi. MOXIE při testování dokázalo vyrobit za hodinu provozu asi deset gramů kyslíku, což by mělo průměrnému astronautovi stačit na deset minut dýchání. Kyslík však nebude potřeba jen pro astronauty, ale bude potřeba i pro rakety, které poletí zpět na Zem. Pokud by lidstvo dokázalo vyrábět kyslík na místě, dokázalo by to zjednodušit celou logistiku.

Raketa prý potřebuje sedm tun paliva a 25 tun kyslíku pro jednu cestu. Pokud by si s sebou ze Země měla nést i palivo a kyslík na zpáteční cestu, mohlo by to celou misi zkomplikovat. V tuto chvíli je však v plánu nechat MOXIE dva roky pracovat a analyzovat, za jakých provozních podmínek je těžba kyslíku nejefektivnější.

To, že je možné těžit vzduch na Marsu jistě uvítá i Elon Musk, který chce do roku 2026 poslat na Mars první lidské astronauty. Do roku 2054 by také na Marsu mělo vzniknout nové soběstačné město Nüwy. Do té doby by se tak všechny otázky týkající se potravy a kyslíku měly být vyřešeny.

Zdroj: DazedDigital.com (odkaz)