Foto: Pixabay

Snad většina lidí je již naučena, že musí být obezřetná při otevírání e-mailů. V nich se často skrývá nebezpečí v podobě virů ukrytých v přiložených souborech či pod odkazy. Málo kdo si je však vědom, že stejné nebezpečí hrozí i v případě SMS zpráv.

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) vydala aktuálně varování, že se začal poměrně masivně šířit po státech Evropy, včetně České republiky, malware nazvaný Flubot. Jeho cílem jsou výhradně mobilní zařízení s operačním systémem Android.

Foto: Pixabay

Infikované SMS se zpravidla představují jako přepravní služby, např. DHL. Oběti přijde SMS, kde stojí, že se chystá doručení zásilky a bližší informace viz odkaz. Na první pohled je tato SMS k nerozeznání od skutečných SMS od doručovatelů, kteří využívají i odkazy v SMS na skutečné sledování zásilky.

I zkušený uživatel tak může snadno naletět. První náznak, že se jedná o infikovanou SMS přichází po rozkliknutí odkazu. Zatímco při skutečném sledování zásilky se objeví příslušné informace, tak v případě Flubota se zobrazí pobídka k instalaci aplikace údajně sloužící pro trasování zásilek. Nejde však samozřejmě o aplikaci pro zásilky, ale jde o malware Flubot.

Po instalaci Flubota dojde k absolutnímu ovládnutí zařízení s tím, že útočník získá veškeré údaje, hesla, přihlašovací údaje i přístup do vašeho internetového bankovnictví. Jednotlivý operátoři se sice snaží filtrovat škodlivé SMS, ale vzhledem k tomu, že jsou rozesílány v mnoha případech právě z napadených telefonů, mají ruce svázané. Nemají totiž oprávnění filtrovat a cenzurovat komunikaci dvou uživatelů.

Hlavní epicentrum těchto útoků je ve Velké Británii, ale obecně jsou po celé Evropě. Útok se šíří exponenciální křivkou, takže je jen otázka času, než se rozšíří ještě masivněji. Celému problému pak nepřidává ani těžké trasování infikovaných zařízení. Nezbývá než vyzvat uživatele operačního systému Android, aby byli obezřetní, co otevírají za odkaz a zda si skutečně něco objednali.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)